Forintu a zlotému sa nedarí pozviechať

Meny krajín strednej Európy si v stredu voči euru výrazne pohoršili, keď Rumunsko pristúpilo k uvoľneniu menovej politiky a znížilo úrokové sadzby, zatiaľ čo ratingová agentúra Moody's varovala pred rizikami ohrozujúcimi maďarskú ekonomiku.

05.02.2009 09:47
debata

V čase globálnej recesie a jej vplyvu na vývoj regiónu však Poľsko nepristúpilo k záchrane svojej oslabujúcej meny intervenciami, pretože sa obávalo poklesu zahraničných devízových rezerv, ktoré v čase hospodárskej krízy získali významnejšie postavenie. Negatívny vplyv na trh mali aj protestujúci bulharskí farmári, ktorí žiadajú dotácie a ochranu pred lacným dovozom farmárskych produktov.

Počas poobedňajšieho obchodovania poľský zlotý klesol voči euru na 4,67 PLN/EUR, čo bola najnižšia úroveň od júna 2004. Nedarilo sa ani maďarskému forintu, ktorý voči spoločnej európskej mene oslabil na rekordných 304 HUF/EUR. Potvrdili tak trend zo začiatku týždňa, ktorý naznačil oslabovanie stredoeurópskych mi­en.

Česká koruna v stredu oproti utorku síce mierne posilnila na 28,26 CZK/EUR, ale ekonómovia nevylučujú, že opäť bude testovať slabšie úrovne.

debata chyba