Luxusné byty budú loviť záujemcov na výhody

Byty s dobrými výhľadmi, luxusnými kúpeľňami predávané za 20, 30 či 70 miliónov v Bratislave a za 15 či 20 miliónov v Košiciach, budú lacnieť. Finančná kríza totiž úplne zastavila nákupnú bytovú horúčku, luxusné byty sa za posledný polrok takmer nepredávali.

12.11.2008 07:15
River park Foto:
Vizualizácia bratislavského multifunkčného komplexu River Park.
debata

Byty s dobrými výhľadmi, luxusnými kúpeľňami predávané za 20, 30 či 70 miliónov v Bratislave a za 15 či 20 miliónov v Košiciach, budú lacnieť. Finančná kríza totiž úplne zastavila nákupnú bytovú horúčku, luxusné byty sa za posledný polrok takmer nepredávali.

Pravda oslovila niekoľkých veľkých developerov, podľa nich sa ceny pohnú nadol aj v iných projektoch a investori budú musieť záujemcov chytať na viac vymožeností a bonusov, ako sú zľavy na parkovacie miesta, lepšie vybavenie bytu alebo permanentky do fitnescentra.

V hlavnom meste sú za symboly najväčšieho luxusu považované dva projekty na nábreží Dunaja – írska investícia Eurovea a River Park, ktorý stavia finančná skupina J&T. Nečakane River Park oznámil, že ceny prudko znižuje o 40 percent a sľubujú ceny už od 70-tisíc korún na štvorcový meter. Vďaka tomu v utorok nestíhali J&T zdvíhať telefóny a objavili sa nové rezervácie. Najluxusnejší skoro 300-metrový apartmán sa však za 100 miliónov – ako sa pôvodne plánovalo – predávať nebude.

„Chceli sme rozhýbať trh, nakupovanie luxusných bytov totiž posledné mesiace úplne zastalo. Dôležité je udržať záujem, aby sa dali projekty stavať a predávať aj v ďalšom období. A to aj za cenu oveľa menších či nulových zárobkov teraz v čase, keď sa prejavujú prvé dosahy krízy,“ vysvetlil Maroš Sýkora, hovorca J&T. Eurovea tvrdí, že už má predaných viac ako polovicu z 254 bytov a ceny zatiaľ nechce meniť. Konkurenti to však spochybňujú.

„Jasne cítiť, že kupujúci dlhšie rozmýšľajú, porovnávajú. Pod vplyvom krízy oveľa viac zvažujú pomer cena a výkon. Luxusné byty sa budú predávať aj ďalej, ale budú musieť mať adekvátne služby a kvalitu za luxusnú prirážku,“ doplnil Erik Žoldák z realitnej spoločnosti Lexxus, ktorá predáva byty v prvom veľkom známom projekte Tri veže, ktorý je pred dokončením. Projekt patril k prvým a najžiadanejším.

„Zostáva predať už menej ako 15 percent bytov. Väčšina nie sú luxusné byty, nadštandardné sú len niektoré mezonety s dobrým výhľadom.“ doplnil Žoldák zo spoločnosti Lexxus.

Podľa Žoldáka sa situácia na trhu upravila. „Byty sa totiž nekupovali, ale predkupovali. Vo svete také niečo nie je bežné, je normálne, že projekt sa dopredá 6 až 12 mesiacov po dokončení,“ vysvetlil Žoldák .

Vo zvyšných regiónoch Slovenska sa ceny nehnuteľností, ktoré sú považované za prvé náznaky luxusnejšieho bývania, pohybujú v rozmedzí od 42-tisíc za štvorcový meter v Banskej Bystrici alebo Košiciach. V Nitre sú to byty s cenou 50– až 60-tisíc za m2 (1¤400 až 2-tisíc eur).

Developerské spoločnosti priznávajú, že záujem je veľmi malý, znižovanie cien však nepripúšťajú. „Zatiaľ nepredpokladáme zníženie ceny. Uplynulé dva, tri mesiace však predaj stojí, posledný byt sme odpredali koncom júna,“ priznáva Richard Lorenc zo spoločnosti Cefeus, ktorá stavia byty v banskobystrickej Kremničke.

Nízky počet kupcov drahých a veľkých bytov riešia aj v Nitre. „Pripravujeme zmenu, keďže náš projekt je ešte vo fáze výstavby. Chceme znížiť počet viacizbových bytov. Najviac by malo byť dvojizbových,“ vysvetlil Vladimír Viktor zo spoločnosti Dynamik Holding.

debata chyba