Vyvoláme protesty po celom Slovensku, varuje Šimečka Fica. Jeho nápad s úsporami dôchodcov pobúril opozíciu

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície. Ak sa vláda pokúsi použiť peniaze zo súkromných vkladov ľudí, PS usporiada protesty po celom Slovensku. Vo štvrtok to uviedol predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka.

25.04.2024 17:07
debata (267)
Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve
Video

„V druhom pilieri si približne 15 miliárd eur nasporili konkrétni ľudia. Asi 1,8 milióna ľudí,“ povedal Šimečka. Ľudia podľa neho v druhom pilieri dosahujú slušné zhodnotenie v akciových a indexových fondoch. Ak sa premiér Robert Fico (Smer) pokúsi zobrať ľuďom našetrené peniaze na dôchodok a použiť ich na štátne účely, tak PS avizuje protesty v mestách "aj každý deň.

Rovnaký postoj k využitiu peňazí nasporených v druhom dôchodkovom pilieri zaujalo aj KDH.

SaS je tiež proti

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Prvý útok vlády na druhý pilier už podľa poslanca a podpredsedu parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča máme za sebou. „Na sklonku minulého roka výrazne znížila výšku sociálnych odvodov vstupujúcich do druhého piliera z 5,5 % na 4 %. Ľudia si to málo uvedomujú, ale takto ich aktuálna koalícia okradla,“ upozornil v utorok na tlačovej konferencii.

DOPRAVA: Kontrolný deň na križovatke D1xD4 Čítajte viac Postaví Slovensko diaľnice za dôchodkové úspory? Fico oprašuje nápad, ktorý už raz mal

„Najnovšie premiér hovorí, že chcú ľuďom zobrať peniaze z druhého piliera na stavbu diaľnic,“ doplnil poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling. Pripomenul, že v sporiacom pilieri je momentálne cez 1,8 milióna sporiteľov a úspory vo výške 15 miliárd eur.

Cieľom návrhu ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe je podľa Viskupiča vytvoriť ústavný rámec pre tvorbu politiky dôchodkov aj do budúcnosti. Zároveň by sa mal dôchodkový systém posilniť tak, aby bol dlhodobo odolný voči individuálnym preferenciám vládnej moci. „Veríme, že nebude mať s naším návrhom problém žiadna časť politického spektra. Na pravidlách, ktoré prekladáme, by mohla byť celospoločenská zhoda,“ predpokladá.

Návrh definuje základné delenie dôchodkového systému, zakotvuje, že doba účasti v systéme je spojená s úhradou platby, ktorá musí byť vypočítaná z rovnakého základu pre priebežný aj sporiaci systém. Zároveň zaväzuje zákonodarcu uzákoniť automatický spôsob korekcie a určuje, že za dobu účasti na priebežne financovanom dôchodkovom systéme sa považuje aj doba starostlivosti o dieťa. Ustanovuje automatickú zmenu dôchodkového veku.

Predseda KDH Milan Majerský Čítajte viac Spor o 13. dôchodky pokračuje. Majerský z KDH reaguje na ministra Tomáša a slová o parazitoch

Okrem toho návrh ústavného zákona stanovuje aj každoročné minimálne zvyšovanie dôchodkov o takzvanú dôchodcovskú infláciu. Druhý pilier definuje ako príspevkovo definovaný kapitalizačný systém a deklaruje súkromné vlastníctvo nasporených prostriedkov. Právnou normou sa ustanovuje automatický vstup či výška platby do druhého piliera.

„Zároveň zakotvujeme, že výšku maximálnych odplát, nákladov a poplatkov v starobnom dôchodkovom sporení určí zákon, určujeme uprednostňovanú formu poskytovania starobného dôchodku zo sporiaceho systému a aj to, že základným predpokladom fungujúceho dôchodkového systému je jeho predvídateľnosť a informovanosť budúcich dôchodcov,“ doplnil Viskupič.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #II. pilier #dôchodky #Michal Šimečka